Training

De Basisprincipes van Calisthenics

Calisthenics

Vertaald is het “mooie kracht”.

Wat is calisthenics?

Bij calisthenics draait het om het trainen met eigen lichaamsgewicht. Je lichaam gaat de strijd aan met de zwaartekracht. Met beheerste controle van je lijf “mooie kracht” uitoefenen is hetgeen wat je sterker maakt. Het trainen van calisthenics kan je afstellen op jouw persoonlijke voorkeur. Iedere spiergroep kan aangesproken worden met calisthenics.

Waar komt calisthenics vandaan?

Eeuwen terug waren de Spartanen al bezig met functioneel trainen gericht op het eigen lichaamsgewicht. Door middel van deze trainingen werden ze sterker en werd het elite leger krachtiger. De Spartanen maakten in hun training gebruikt van de natuur en van eigen gebouwde rekstokken. De bewegingen die zij uitvoerden waren mooi en krachtig, vanuit deze woorden is de naam calisthenics ontstaan (kalos sthenos).

Voordelen calisthenics!

  • Geen (duur) sportschool abonnement nodig
  • Trainen waar en wanneer je wilt
  • Je traint kracht, coördinatie en lenigheid
  • Het versterkt beenderen, pezen en gewrichten waardoor je minder blessuregevoelig wordt
  • Calisthenics is voor beginnende en voor gevorderde krachtsporters

Waar kan ik dan trainen?

Zoals in het vorige kopje benoemd, kan het overal. Thuis, in speeltuintjes, op het werk, eigenlijk overal. Voor sommige oefeningen in de calisthenics is het fijn om bijvoorbeeld een optrek stang te hebben. Door heel Nederland staan verschillende calisthenics parkjes geplaatst en zijn d.m.v. de app “calisthenic parks” makkelijk te vinden. Ook eventueel in het buitenland, ideaal als je op vakantie gaat!

Waar kan ik mee beginnen?

Met de basis. Leer je lichaam kennen. Hoe kan je het beste spanning leveren en of creëren. Start dus met het kunnen kantelen van je bekken in verschillende posities. Posities zoals liggend op de buik, rug of als je op de kop staat. Probeer uit te zoeken in welke positie je het beste je billen aan kan spannen.

Ook moet je bewust omgaan met je schouderbladen. Hoe activeer je ze in verschillende posities, zowel steunend als hangend.

En om af te sluiten, de houding van je knieën en enkels bij knie buigende oefeningen.

Belangrijk is wel dat je goed blijft kijken naar je houding. Dit kan je controleren door het te filmen of door bij een spiegel te trainen. Zo voorkom je een slechte houding en voorkom je mogelijk blessures.

Hoe blijf ik mijzelf dan uitdagen?

Calisthenics leent zich er echt voor om jezelf te blijven uitdagen d.m.v. de variatie aan oefeningen. Voorbeelden van uitdagingen zijn de muscle ups, human flag, back lever, front lever, handstand push ups of planche.

Is begeleiding noodzakelijk?

Calisthenics gaat om lichaamsbeheersing en controle. Daarom vereist deze sport de meeste begeleiding. Als voorbeeld neem ik even de push up, want veel mensen denken dat het makkelijk is en dat ze het goed uitvoeren. Maar let jij op je ellebogen stand, je onderrug, je schouderbladen, je handenstand en positie, je billen en hoe je ruggengraat loopt tijdens de push ups?

Allemaal aspecten die van belang zijn bij de push up, maar vaak wordt er aan de helft niet gedacht.

Heb je interesse in begeleiding?!

Dan adviseer ik je om eens een kijkje te nemen op de website bij de “Online Calisthenics coach”.

Gegarandeerd professionaliteit en een schema afgestemd op jouw niveau en doelstellingen!

Hendri Vermeer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *