Gezondheid

Alles wat je moet weten over Omega-3

Omega 3 Blog Plantpowders

Hi! Welkom bij deze nieuwe blog!

Wellicht heb jij de term ‘Omega 3’ wel eens voorbij zien komen en dat is niet gek, want omega 3 is super belangrijk in een gezond voedingspatroon. In deze blog ga ik jou alles uitleggen over omega 3.

De volgende punten zullen jou duidelijk worden wanneer jij verder naar beneden scrolt. Ga er rustig voor zitten want wij gaan je alles uitleggen over Omega 3 😉

  • Wat is Omega 3?
  • Omega-6 en omega-9
  • Wat doet Omega 3?
  • Plantaardige omega 3 olie VS visolie
  • Waar zit Omega 3 in?
  • Waarom olie beter is dan in capsulevorm?
  • Voordelen omega 3

Wat is Omega 3?
Omega 3-vetzuren zijn meervoudige, onverzadigde vetzuren.
3 bekende vormen hiervan zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Van deze 3 vormen hebben we voornamelijk ALA uit onze voeding nodig, met voldoende ALA in onze voeding kunnen we zelf, onder optimale omstandigheden, een beetje EPA en DHA aanmaken. Dit wil zeggen dat ALA een zogenoemd essentieel vetzuur is en EPA en DHA niet. Dat wil echter niet zeggen dat wij geen EPA en DHA uit onze voeding nodig hebben.

Omega-6 en omega-9
Behalve het vetzuur omega-3 bestaat er ook omega-6 en omega-9.
Omega-6 is weer zo’n essentieel vetzuur, die hebben we dus nodig uit onze voeding! Omega-6 kom je echter niet snel te kort, want deze zit in allerlei fabrieksproducten zoals koek, snoep, kant en klaar maaltijden en oliën die gebruikt worden in de keuken. Tegenwoordig hebben veel mensen een ratio van omega-3 ten opzichte van omega-6 van zo’n 1:20. Echter is dit geen optimale verhouding! Een gezonde verhouding, waarbij ons lichaam optimaal gebruik kan maken van de omega-3 vetzuren is zo’n 1:3 tot 1:5. Het is dus een goed om bewerkte producten/oliën te vermijden en omega-3 aan te vullen door middel van een voedingssupplement.

Wat doet Omega 3?
Zoals eerder benoemd zijn omega-3 onverzadigde vetzuren, dit zijn dus gezonde vetten die het LDL-cholesterol laag houden. Hierdoor verminderd je risico op hart- en vaatziekten. Gunstige effecten op het cholesterol zijn te merken bij het nuttigen van meer dan 2 gram ALA per dag. DHA zorgt voor de instandhouding van een normale hersenfunctie en is goed voor het gezichtsvermogen. Dit positieve effect kan worden bereikt bij een dagelijkse inname van minimaal 250 mg DHA. Een gezond dieet met daarin genoeg omega-3 draagt bij aan de mate van opname van vitaminen zoals A, D, E en K.

Plantaardige omega 3 olie VS visolie

Vis olie (dierlijk)Algen olie (plantaardig)
Vissen kunnen geen omega-3 aanmaken maar halen dit uit algen.Direct uit de bron
Dierenleed nodig om te kunnen produceren. Voor één omega-3 capsule moeten er 30 sardientjes worden gevangen en geperst.Productie verloopt zonder enig dierenleed
Vissen zwemmen en ademen in vervuilde zeeën, waardoor ze toxines opnemen. Bij het nuttigen van visolie krijg je deze stoffen ook binnen.Schone, pure olie. Meestal gemaakt van noten, zaden of algen. Algen worden niet uit de zee gehaald maar worden gekweekt waardoor deze schoon zijn.
Vis olie smaakt niet lekker en oxideert snel. Wist je dat het vet in de vis meteen na de dood begint te oxideren?Plantaardige oliën hebben een meer neutralere smaak.

Waar zit Omega-3 in?
Omega-3 is te vinden in allerlei voedingsmiddelen, zowel dierlijk als plantaardig. De algemeen bekendste bron van omega 3 is vis. Echter kan een vis zelf geen omega-3 aanmaken, maar halen ze dit uit het eten van algen. Wanneer je vis of visolie consumeert, krijgt je eigenlijk secundaire algenolie binnen. Wist je dat er voor één visolie capsule ongeveer 30 sardientjes worden gevangen en uitgeperst?

Plantaardige omega-3 bronnen zijn onder andere algenolie, walnoten, chia zaden, lijnzaden, raapzaden en groene bladgroenten. Echter bevatten deze bronnen voornamelijk ALA en weinig DHA of EPA. Je lichaam kan de ALA in beperkte mate omzetten tot DHA of EPA maar dit is zeer inefficiënt en voldoet vaak niet aan de behoefte van het lichaam. Daarom is het slim om, behalve deze omega-3 rijke voeding te nuttigen, ook een (plantaardige) omega-3 olie te gebruiken als voedingssupplement.

12 gram (eetlepel) chia zaad: 2000 tot 2500 milligram ALA.
25 gram (een handje) walnoten: 2250 milligram ALA.
12 gram (eetlepel) hennep zaad: 800 tot 1000 milligram ALA.

Zoals je in het bovenstaande rijtje kunt zien, kun je ALA goed uit veganistische voeding halen. Echter is het lastiger om DHA uit veganistische voeding te halen. En dat was voor ons de reden om een Omega-3 te maken waarin 1200 milligram DHA per portie zit. Zo is het voor iedere sportieve vegan mogelijk én makkelijk gemaakt om een gezonde hoeveelheid diverse Omega-3 vetten dagelijks binnen te krijgen!

Waarom pure olie i.p.v. capsules?
In capsules zitten vaak allerlei vulmiddelen en een capsule huls, wij van Plant Powders vinden dit niet nodig en geloven in eerlijke en pure producten.

Voordelen plantaardige Omega-3 olie!
– Goed voor gezichtsvermogen, hersenen en cholesterol *1
– Gezonde(re) ratio Omega-3 ten opzichte van Omega-6
– Geen toxische stoffen uit de zee!
– Direct van de bron
– Beter voor het milieu / duurzame productie
– Geen dierenleed
– Neutrale(re) smaak
– Geen capsule huls of onnodige vulmiddelen
– Makkelijk te verwerken in het eetpatroon

Jij gunt jouw lichaam toch ook de hoogste kwaliteit essentiële vetzuren?

Noot:
*1 Gezichtsvermogen & hersenen: het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
Cholesterol: het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2000 mg ALA.

*Slik je bloedverdunnende medicatie? Neem dan eerst contact op met je huisarts of medisch specialist, voordat je de supplementen neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *